Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka lub 2-3 podudzia
3 mniejsze marchewki, albo 2 większe
2 jajka
50g żelatyny
3/4 puszki groszku zielonego
1 kostka bulionowa
2-3l wody
Ćwiartkę kurczaka zalewamy wodą, obieramy i kroimy marchewkę.
Jak zaczyna się gotować ściągamy łyżką "szumy" i dodajemy kostkę bulionową lub swoją domową i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Na dno pucharków lub pojemniczków układamy ugotowane marchewki, następnie podzielone na cząstki mięsko kurczaka.
Następnie układamy pokrojone jajka
Na koniec układamy zielony groszek.
W międzyczasie do pozostałego bulionu dosypujemy 50g żelatyny i energicznie mieszamy.
Zalewamy bulionem z żelatyną wszystko i po ostudzeniu wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Podajemy z octem, albo bez, można z pieczywem lub samą galaretę zjeść.