Łączna liczba wyświetleń

środa, 8 października 2014

Zupa hipokratesa- moja wersja

Jakiś czas temu usłyszałam o niej na forum jestemfit i tak postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć, choć samo przygotowanie jej nie zabiera dużo czasu, to w sumie pichci się 2 godziny.
Niby nie miał to być blog stricte kulinarny, ale ja bardzo lubię gotować, a na diecie wyjątkowo.
Sprawdzam nowe przepisy, sama coś wymyślam.
Niestety czasu nadal brak na inne moje zainteresowania, ale z treningów nie zrezygnuję.
Tak samo z gotowania, wiem, że jest mnóstwo cudownych "gotowców" i coraz tańszych, ale ile w nich cukru i EEEE.
Dlatego wolę sobie sama ugotować.
Oryginalny przepis wzięłam stąd
Lekko go zmodyfikowałam.

Składniki:
1 średni seler( ja miałam dużego,to dałam pół)
1 korzeń pietruszki
1 por
2 cebule
0,5 kg pomidorów
0,5 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
Ja dodałam jeszcze sól do smaku, nie dam rady zjeść bez soli.
Warzywa kroimy w kostkę, pora w plastry pokroiłam
Wrzucamy do garnka, ja wzięłam taki 3 litrowy.
Zalewamy wodą do całkowitego zakrycia warzyw i zaczynamy gotować.
Jak się zacznie gotować dodałam sól i na małym ogniu gotowało się 2 godziny.
Po tym czasie zestawiamy z ognia i miksujemy malakserem na krem.
Smaczna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne chłodne dni.






4 komentarze:

  1. wygląda smacznie ja jeszcze tej z soczewica nie zrobiłam, a czy można użyć innego koloru soczewicę ? Wiesz skąd nazwa tej zupki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest produktem podstawowym w pierwszej fazie antyrakowej terapii Gersona. Pomimo tego, że sama terapia posiada równie wielu zwolenników co i przeciwników, to jednak przepis na nią podaję jako ciekawostkę i fakt, że składniki potrzebne do jej przygotowania są rzeczywiście ogromną składnicą zdrowia. Wkleiłam z tej strony, z której ją wzięłam, link w poście.
    Madziu, do czerwonej soczewicy to ja mam inny przepis od Marzenki, jeszcze nie próbowałam, ale Ty możesz spróbować, to mi dasz znać, czy dobra.
    http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/zupa-z-czerwonej-soczewicy-i-chorizo.html
    Sporo przepisów od Marzenki wypróbowuję, więc możesz spróbować ją zrobić.
    A tamta to grecka zupa Fakes z zielonej soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś gotowałam podobną, tylko wszystkich składników było po 3 sztuki, oraz jeszcze surowa kapusta, ta brzmi smacznie, pewnie w niedługim czasie wypróbuje, obecnie gotuje zupe krem z dyni z papryką i kabaczkiem, też pycha...polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja robię z dyni zupę krem taką łagodną, taką najbardziej lubię, ale każdy ma swój smak.
      Możesz mi przesłać przepis to kiedyś wypróbuję

      Usuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam