Składniki:
3 kg ogórków
4 cebule
3 łyżki soli
Na zalewę:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 szklanki cukru
Ogórki myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą, odstawiamy na godzinę czasu.
Po godzinie zalewę przygotowujemy w garnku, podgrzewamy do zagotowania, dorzucamy ogórki, wszystko chwilę mieszamy, układamy w słoiki, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy na kilka godzin, gotowe.
Chciałabym spróbować tej sałatki. Ja nie mam czasu na robienie przetworów, ani miejsca do ich przechowywania. Na razie zdaję się na babcię, która produkuje hurtowo ilości jak dla całego wojska :)
OdpowiedzUsuńJak nie zapomnę, to zostawię dla Ciebie jeden słoiczek :)
UsuńJa robię ile się da, no i na ile czas i finanse pozwolą, bo jak nie zrobię to będę musiała kupić, a wiadomo, że samej jak zrobię, to wiem, co tam siedzi.
mniam wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI smakuje super, przepis sprawdzony od mojej teściowej
Usuń