Ciasto:
5 jajek
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
W oryginalnym przepisie jest, aby wodę z olejem i kakao zmieszać zagotować i wystudzić, ale mi się oddzieliła woda, a z kakao zrobiły grudy i musiałam rozbijać mikserem.
Więc następnym razem spróbuję w wodzie kakao rozrobić, podgrzać i wystudzić
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać masę kakaową wystudzoną oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej formy 25x35 , włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175'C około 45 minut ustawieniu góra dół do suchego patyczka.
Po upieczemy ciasto studzimy i kroimy na pół
Spód wkładamy z powrotem do blachy w której był pieczony i nakładamy pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
Następnie bierzemy się za przygotowanie masy serowej
Do masy serowej potrzebujemy:
1/2 kg twarogu sernikowego
200 g masła
3/4 szklanki cukru
Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo twaróg i rozcieramy.
Nakładamy masę serową na dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta , który również wysmarowujemy dżemem i wyrównujemy.
Przygotowujemy masę śmietankową:1/2 l śmietanki 36% ja miałam 330ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody około 30-40ml, studzimy
Zimną śmietankę miksujemy dodając cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę mikserem łączymy całość, nakładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy
Na masę śmietankową ścieramy gorzką czekoladę na tarce, wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Też chcę!!! Wygląda zabójczo pysznie :)
OdpowiedzUsuńKlaudia już niedługo będziesz miała możliwość spróbować :)
UsuńAleż mam chrapkę - bardzo apetyczne ! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPolecam, ja na pewno zrobię jeszcze nie raz, bo jest super.
Usuń