Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 20 listopada 2016

Porzeczkowiec

Przyszedł czas na kolejne ciasto z przepisu Pani Wioli, oryginalny przepis TUTAJ

Ciasto:
5 jajek
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru

W oryginalnym przepisie jest, aby wodę z olejem i kakao zmieszać zagotować i wystudzić, ale mi się oddzieliła woda, a z kakao zrobiły grudy i musiałam rozbijać mikserem.
Więc następnym razem spróbuję w wodzie kakao rozrobić, podgrzać i wystudzić
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać masę kakaową wystudzoną oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej formy 25x35 , włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175'C około 45 minut  ustawieniu góra dół do suchego patyczka.

 Po upieczemy ciasto studzimy i kroimy na pół
Spód wkładamy z powrotem do blachy w której był pieczony i nakładamy pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
Następnie bierzemy się za przygotowanie masy serowej
Do masy serowej potrzebujemy:
1/2 kg twarogu sernikowego
200 g masła
3/4 szklanki cukru


Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo twaróg i rozcieramy.
Nakładamy masę serową na dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim  kawałkiem ciasta , który również wysmarowujemy dżemem i wyrównujemy.
 Przygotowujemy masę śmietankową:
1/2 l śmietanki 36% ja miałam 330ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody około 30-40ml, studzimy

Zimną śmietankę miksujemy dodając cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę mikserem łączymy całość, nakładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy

Na masę śmietankową ścieramy gorzką czekoladę na tarce, wstawiamy na kilka godzin do lodówki





4 komentarze:

  1. Też chcę!!! Wygląda zabójczo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia już niedługo będziesz miała możliwość spróbować :)

      Usuń
  2. Ależ mam chrapkę - bardzo apetyczne ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja na pewno zrobię jeszcze nie raz, bo jest super.

      Usuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam