Składniki na ciasto:
500g mąki
200g masła lub margaryny
150g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyzki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do masy grysikowej:
500ml mleka
4 łyżki kaszy manny(grysik)
150g cukru
200g masła
Polewa:
100g margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
2 łyżki mleka
Do masy owocowej: 400-450g powideł śliwkowych
Mleko i miód przelać do garnka i podgrzać do rozpuszczenia i mieszając do wymieszania, ostudzić.
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekane masło, dodać mleko i wymiksować końcówkami do zagniatania ciasta.Ciasto podzielić na 3 części.
Spód formy o wymiarach 35x24 wyłożyć papierem i wykleić 1 częścią ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15 minut, wystudzić, pozostałe 2 placki upiec w ten sam sposób i wystudzić.
Masa grysikowa: mleko wlać do garnka, dodać kaszę i gotować mieszając,aby się nie zrobiły grudki,pozostawić do ostygnięcia( powinna być gęsta)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,dolewać miksując gęstą zimną masę grysikową.
Przełożyć pierwszy placek do formy lub na talerz, rozsmarować połowę powideł, następnie masę grysikową, przykryć drugim plackiem. Rozsmarować pozostałe powidła i masę grysikową, przyłożyć ostatnim plackiem.
Zrobić polewę czekoladową rozpuszczając margarynę,do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko, dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać polewą czekoladową.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu,a następnie w lodówce.
Robiłam pierwszy raz, placki przy wyciąganiu z formy częściowo mi popękały i myślalam, że nic z tego nie wyjdzie, ale po odkrojeniu nierównych końcówek całkiem przyzwoite ciasto wyszło.
Smaki dzieciństwa, kiedy to moja Babcia Hania robiła zawsze słynną Stefankę :)
Rewelacyjne ciasto i pierwszy raz o nim slyszalam ale wyglada smacznie i na pewno chetnie zrobie
OdpowiedzUsuńMoja Babcia je piekła, a ja po raz pierwszy odważyłam się je zrobić, po prostu rewelacja :)
Usuń