Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 kwietnia 2015

Stefanka-smaki dzieciństwa

Korzystając z uprzejmości Marzenki z bloga Zacisze kuchenne i przesłanego przez nią linka postanowiłam na te Święta wypróbować przepis na ciasto z innego kulinarnego bloga, tutaj oryginał http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/599-przepis-na-stefanka

Składniki na ciasto:
500g mąki
200g masła lub margaryny
150g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyzki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do masy grysikowej:
500ml mleka
4 łyżki kaszy manny(grysik)
150g cukru
200g masła

Polewa:
100g margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do masy owocowej: 400-450g powideł śliwkowych

Mleko i miód przelać do garnka i podgrzać do rozpuszczenia i mieszając do wymieszania, ostudzić.
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekane masło, dodać mleko i wymiksować końcówkami do zagniatania ciasta.
Ciasto podzielić na 3 części.
Spód formy o wymiarach 35x24 wyłożyć papierem i wykleić 1 częścią ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15 minut, wystudzić, pozostałe 2 placki upiec w ten sam sposób i wystudzić.

Masa grysikowa: mleko wlać do garnka, dodać kaszę i gotować mieszając,aby się nie zrobiły grudki,pozostawić do ostygnięcia( powinna być gęsta)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,dolewać miksując gęstą zimną masę grysikową.

Przełożyć pierwszy placek do formy lub na talerz, rozsmarować połowę powideł, następnie masę grysikową, przykryć drugim plackiem. Rozsmarować pozostałe powidła i masę grysikową, przyłożyć ostatnim plackiem.
Zrobić polewę czekoladową rozpuszczając margarynę,do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder  i mleko, dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać polewą czekoladową.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu,a następnie w lodówce.

Robiłam pierwszy raz, placki przy wyciąganiu z formy częściowo mi popękały i myślalam, że nic z tego nie wyjdzie, ale po odkrojeniu nierównych końcówek całkiem przyzwoite ciasto wyszło.
Smaki dzieciństwa, kiedy to moja Babcia Hania robiła zawsze słynną Stefankę :)

2 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto i pierwszy raz o nim slyszalam ale wyglada smacznie i na pewno chetnie zrobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia je piekła, a ja po raz pierwszy odważyłam się je zrobić, po prostu rewelacja :)

      Usuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam