Składniki:
Makaron lasagne graham
200 g sera żółtego piórko ( 3% tłuszczu)
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła bez laktozy
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki bulionu mięsnego lub z kostki
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
3/4 szklanki śmietany 12%
150 g sera gouda
150 g sera piórko
przyprawy:sól,pieprz
Sos szpinakowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku, albo jak nie macie to 1 łyżeczka czosnku granulowanego
450 g szpinaku ( tutaj mam akurat brykiet mrożony)
1 łyżka oleju rzepakowego
1,5 piersi z kurczaka
200 ml bulionu, może być z kostki
przyprawy: oregano, rozmaryn, bazylia,tymianek,sól, pieprz
Sos beszamelowy robiłam, jak do zwykłej lasagne, Tutaj macie link, jak dokładnie zrobić
Sos szpinakowy zaczynamy od posmażenia na oleju cebuli pokrojonej w kostkę z czosnkiem i dodajemy powoli szpinak
Mieszamy i przekładamy podsmażone do garnka, dodajemy przyprawy, bulion i gotujemy aż się zredukuje.
W międzyczasie podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i dodajemy do garnka, chwilkę razem gotujemy.
W żaroodpornym naczyniu( ja nie mam kwadratowego, dlatego wykorzystuję blachę do pieczenia) smarujemy masłem i układamy makaron, następnie sos szpinakowy rozkładamy w miarę równomiernie
Następnie lasagne, kolejno sos beszamelowy
Na sam koniec posypujemy serem i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut
Niestety nie pokaże Wam końcowego efektu, bo przypaliła mi się góra i nie wygląda to apetycznie, ale tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić jakiś sensownych zdjęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam