Miałam zamiar jak zwykle upiec udka kurczaka w naczyniu żaroodpornym, ale przypomniałam sobie o niedawno kupionych warzywkach i postanowiłam je wykorzystać.
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
4 marchewki ( przesadziłam z ilością, starczy 2-3)
1 cukini1
2 papryki
2 cebulki szczypiorkowe
200g pieczarek
Przyprawy: majeranek, papryka, czosnek, zioła prowansalskie, sól morska, rozmaryn, tymianek
Warzywa myjemy, marchewki i pieczarki obieramy wcześniej, szczypiorek kroimy w paski.Marchewkę w większe paseczki, paprykę w grubą kostkę, pieczarki w plasterki, cukinie w półplasterki.
Ćwiartki z kurczaka płuczemy, wszystkie przyprawy mieszamy w misce i obtaczamy nimi kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym dokładając warzywa.
Do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 60minut i pieczemy.
SMACZNEGO :)
akurat od jutra mam urlop wiec na pewno sobie upichcę taki zdrowy, warzywny obiadek - dzięki za przepis Maju ! dam znać jak wyszło !
OdpowiedzUsuńPolecam, możesz dać wszelkie warzywa jakie lubisz.
UsuńWygląda pysznie, chyba się skuszę i też coś takiego upichce...zdrowo i pysznie
OdpowiedzUsuńPolecam, oczywiście można dodać inne przyprawy, czy warzywka.
UsuńChoć z reguły nie jadam mięska, na kurczaka w takim wydaniu chętnie się skuszę. Pięknie wygląda wśród tych kolorowych warzyw. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMajeczko ja troszkę z warzywami przesadziłam i miałam jeszcze na dziś do obiadu.
UsuńTo muszę zrobić natychmiast, czyli pewnie w niedzielę na obiad, wygląda bosko, aż mi się jeść zachciało, tym bardziej że ja uwielbiam warzywa jak królik
OdpowiedzUsuńTylko Marzenko troszkę mniej marchewki weź, bo przesadziłam i wyszła trochę twarda.
OdpowiedzUsuńChoć i tak zjadłam, a część warzyw co mi została wykorzystałam do obiadu na drugi dzień.