Postanowiłam sama wymyślić coś innego niż zawsze.
Składniki:
Pierś z kurczaka
250-300g pieczarek
1 cebula
250g płatków kukurydzianych
3-4 plasterki sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz,imbir,czosnek
mąka do panierki z pełnego przemiału ok 200g
1-2 jajka do panierki
olej do smażenia
Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa. Pierś z kurczaka kroimy na pół i połówki jeszcze na pół, ale wzdłuż.
Następnie każdy kawałek piersi tłuczemy tłuczkiem.
Na spód talerza rozsypujemy sól, kładziemy piersi kurczaka i posypujemy pieprzem.
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w kostkę.
Pieczarki z cebulką podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do nich imbir, sól, czosnek i podduszamy na patelni.
Na pierś z kurczaka nakładamy pieczarki z cebulką, kawałek serka żółtego.
Następnie, albo zawijamy jak de volaille, albo składamy na pół.
Obtaczamy w mące, jajku i płatkach i na rozgrzany olej na patelni.
Smażymy co rusz przekręcając, aby płatki się nie przypaliły,a jednocześnie na tyle długo, żeby w środku nie było surowego mięska.
Na koniec odsączamy medalion na ręczniku papierowym.
Ja zjadłam jak na zdjęciu z pomidorkami w jogurcie naturalnym.
Smacznego :)
Super przepis i fajne urozmaicenie zwyklego kotleta z piersi :) musze koniecznie wyprobowac ! Wyglada mega apetycznie
OdpowiedzUsuńPowiem Ci,że u nas wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze spróbuję następnym razem przemycić troszkę szpinaku,albo w ogóle szpinak zamiast pieczarek.
Zobaczymy, jak to wyjdzie