Dlatego w tym roku, kiedy Marzenka mi przypomniała o przepisie na blogu, postanowiłam i ja nastawić ciasto na piernik.
Przepis zaczerpnęłam stąd http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/piernik-staropolski.html
Ciasto należy przygotować na 5-6 tygodni przed Świętami, a piec na 3-4 dni przed.
Surowe ciasto ma dojrzewać w chłodnym miejscu.
Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg miodu
1/2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
masło 200-250 g
3 jajka
przyprawa do piernika 2-3 opakowania
3 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki soli
Podgrzewamy masło, miód i cukier, stopniowo, powoli, co rusz mieszając
Prawie do wrzenia, następnie studzimy
Do mleka dodajemy 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Do ostudzonej masy miodowo cukrowej dodajemy powoli co rusz mieszając mąkę, jajka i pozostałe składniki.
Po wymieszaniu wszystkie składniki, przekładamy do kamionkowego garnka, albo jak ja do makutry odstawiamy w chłodne miejsce
Moje na razie stoi w lodówce, bo w piwnicy na razie nie mam opcji, a na balkonie w nocy jest za zimno i mogłoby zamarznąć.
Przed świętami ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować i piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w temperaturze 160-180 'C piec 15-20 minut( w zależności od grubości placka)
Ochłodzone placki przekładać podgrzanymi powidłami śliwkowymi( można je wymieszać z bakaliami)
Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.
Odstawić aż skruszeje 3-4 dni.
Potem można polać polewą czekoladową lub polukrować.
Dodam zdjęcia, jak upiekę przed świętami, sama jestem ciekawa, choć pachnie świetnie :)
Edytuję 20 grudnia
choć przenosiłam ciasto z balkonu do lodówki z braku miejsca to jak przyszło co do czego nic się nie zepsuło.
Postanowiłam upiec 1 piernik na próbę, bo z tego ciasta wychodzą 2 duże i 1 mały
zniknął 1 przed świętami w oka mgnieniu :)
Jak dla mnie za dużo roboty. Wszelkie ciasta jakie robią robię w około 40 minut. Jestem zbyt niecierpliwa... A bardzo dobry piernik czasami piecze mój mąż :) Jestem ciekawa zdjęć :)
OdpowiedzUsuńwww.szafamajniaka.blogspot.com www.majniaki.pl
Ja tam się cieszę, bo już mam ciasto zrobione, tylko upiec i luzik.
UsuńMam też przepisy szybkie i mam nadzieję, że się z Wami nimi podzielę.
Maju fajny przepis ale nie dla mnie ja cierpię takich właśnie przepisów które trzeba miesiąc trzymać potem jeszcze 3 dni przed piec...
OdpowiedzUsuńAniu zrobiłam, a potem na kilka dni przed świętami upiekę, a nie na koniec będę latała jak kot z pęcherzem.
Usuń