W zimie będzie jak znalazł, a lubię rzeczy, które sama zrobię, bo wiem, co jest dodane.
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka curry
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory umyć, zagotować, przetrzeć przez sito.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do przetartych pomidorów
Dosypać 2 łyżki soli i gotować na małym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
Ananas jeżeli jest w kawałkach to odsączamy z soku, a jeżeli w krążkach, to wyciągamy krązki i kroimy go drobno.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Po gotowaniu przez godzinę dodajemy puszkę kukurydzy, ananasa pokrojonego
dodajemy czosnek, pozostałe przyprawy
Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu( 5-10 minut)
Rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej w soku z ananasa i dolewamy do sosu, niech się pogotuje jeszcze 5 minut.
Gorące przelewamy do słoików, odstawiamy do góry dnem., nie pasteryzujemy.
Przekonałaś mnie, w sobotę będę robić :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje.
Dodałem kilogram węgierek
OdpowiedzUsuń