Łączna liczba wyświetleń

środa, 2 września 2015

Sos słodko-kwaśny na zimę

Ten przepis zyskałam kilka lat temu, od mojej dobrej przyjaciółki Beci i postanowiłam się z Wami nim podzielić, bo to najwyższy czas, aby go zrobić.
W zimie będzie jak znalazł, a lubię rzeczy, które sama zrobię, bo wiem, co jest dodane.
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka curry
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Pomidory umyć, zagotować, przetrzeć przez sito.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do przetartych pomidorów
Dosypać 2 łyżki soli i gotować na małym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

Ananas jeżeli jest w kawałkach to odsączamy z soku, a jeżeli w krążkach, to wyciągamy krązki i kroimy go drobno.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Po gotowaniu przez godzinę dodajemy puszkę kukurydzy, ananasa pokrojonego

dodajemy czosnek, pozostałe przyprawy




 Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu( 5-10 minut)


 Rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej w soku z ananasa i dolewamy do sosu, niech się pogotuje jeszcze 5 minut.
Gorące przelewamy do słoików, odstawiamy do góry dnem., nie pasteryzujemy.



3 komentarze:

  1. Przekonałaś mnie, w sobotę będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :)
    Mam nadzieję, że Ci posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałem kilogram węgierek

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam