Łączna liczba wyświetleń

piątek, 22 sierpnia 2014

Przykładowy dzień dietkowy

Od pewnego czasu zmieniłam swój sposób odżywiania się, przede wszystkim mniej mniejsze porcje.
Na początku jadłam mniej, ale 5 razy dziennie, starałam się w równych odstępach czasu, żeby zapobiec ciągłemu podjadaniu, albo jeżeli np chrupnęłam garść płatków kukurydzianych podczas oglądania filmu, to już traktuję to jako jeden posiłek.
Metodą prób i błędów podchodziłam do swojej diety, jak widzę,że przez dłuższy czas, ani na wadze, ani w obwodach nic się nie zmienia, wtedy analizuję co jem i zmieniam.
Wcześniej na śniadanie najczęściej jadłam 2 kromki chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną, pomidorem, ogórkiem czy sałatką.
Teraz polubiłam owsiankę, ale każdy z nas ją inaczej przygotowuje, tak jak inaczej robimy bigos, kotlety, czy zupy.
Jedni płatki sypią na mleko, jedzą same lub z dodatkiem owoców, a ja na gorące mleko 250ml wrzucam 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych i gotuję je 3 minuty, dolewam niewielką ilość mleka, jeżeli jest za gęsta owsianka i dodaję owoce. Teraz sezonowe: truskawki, maliny, nektarynki, brzoskwinie, po sezonie wrócę do jabłek i pomarańczy.
Czasem dla odmiany zjadam na śniadanie płatki kukurydziane na mleku lub musli.
Tak wygląda moje przykładowe śniadanie, które daje mi energię na dobry początek dnia.,tutaj z brzoskwiniami.
Nie potrafiłabym zrezygnować z owoców, czy warzyw na diecie, dlatego na drugie śniadanie jem owoce, albo np 1 pomarańcza,albo miseczka/garść drobnych owoców, czasem jest to sałatka owocowa

Staram się owoce jeść maksymalnie do godziny 12ej, choć czasem robię odstępstwo i zdarzy mi sie do 14ej zjeść jakiś owoc,ale nie później.
Wiadomo, że owoce mają mnóstwo witamin i składników mineralnych,ale także glukozę i fruktozę,a także wielocukry.
Dlatego mogą nam się odkładać w boczkach, jeżeli jemy je w większych ilościach.
Czasem sobie robię sałatkę warzywną np z 1 ogórka, pomidora,3 rzodkiewek i serka wiejskiego, albo jogurtu naturalnego.
Wiem, że niektórzy uważają, że nie powinno się robić takich połączeń, ale chodzi w skrócie o to, że ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C, więc w zasadzie nie powinno się ogórka łączyć z warzywami zawierającymi wit C.
Ale od czasu do czasu można zjeść takie połączenie.
Przez pewien czas unikałam jedzenia zupy na obiad, ale teraz od czasu do czasu zjem sobie zupę jako jedno danie, czasem jest to zupa krem, czasem zjem odtłuszczony rosół z makaronem, czy pomidorową z ryżem.
Ciągle też wypróbowuję nowe przepisy i ostatnio bardzo mi posmakowała zupa rybna, ostra i rozgrzewająca.
Postaram się co rusz zamieścić mój przykładowy jadłospis.
Nie mam sztywnych godzin,że śniadanie o 8ej, obiad o 12ej itd, bo wszystko zależy od tego, ile mam rzeczy do załatwienia danego dnia, czy pracuję, czy mam wolne, o której wstanę.
Jedyne co staram się pilnować odstępu między posiłkami, żeby trwał 3-4 godziny.
Obiad to z reguły drugie danie, czasem do porcji mięsa daję kasze, czy ryż, czasem gotuję mieszankę warzyw.
tu przykładowe danie pieczony kurczak z 1/2 woreczka ryżu i mizerią

A tutaj placki otrębowe smażone bez tłuszczu, pieczona karkówka  i pomidory z jogurtem, wielkość talerza 20x20.Podaję wielkość talerza, żebyście mniej więcej wiedzieli jakie porcje szykuję.
Niektórzy też stosuję dietę tzw garstkową, czyli np owoców tyle, ile się zmieści w garści.
Natomiast na obiad mięso wielkości pięści, warzywa wielkości dłoni, a mała garstka kaszy, czy ryżu.
Wieczorem staram się jeść najpóźniej o 18ej, a jak jestem głodna to wolę się napić.
Piję głównie wodę mineralną, ale gazowaną, bo taką lubię, poza tym herbatę zieloną, czerwoną, pokrzywę, poziomkę, dwa razy dziennie kawę, bez której bym nie dała rady.
Nie wiem, czy komuś będą pomocne te moje rady, ale być może ktoś zechce spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam