Od ładnych kilku lat z moją przyjaciółką Madzią wypróbowujemy nowe przepisy na pierniczki i dzielimy się swoimi wrażeniami.
W tym roku Magda powiedziała mi o nowym przepisie na stronie Lidla, więc zmówiłyśmy się i zaczęłyśmy "pierniczyć".Tutaj oryginalny przepis: http://kuchnialidla.pl/product/pierniki
Składniki:
250g miodu
250g cukru brązowego
100g masła
600g mąki
10g przyprawy do piernika
2 jajka
5 g sody
10g kakao
Chciałam się Wam pochwalić, że miód kupuję puławski, z pasiek za Pałacem Marynki, a sprzedawany jest w małym sklepiku w centrum :) taki lokalny patriotyzm :)
Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, albo na tzw.kąpieli wodnej.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę przekładamy do dużej miski, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy powoli miód z masłem rozpuszczonym, mieszamy i zaczynamy ugniatać, jak ciasto .
Po uzyskaniu jednolitej masy, zawijamy w folię spożywczą
i chowamy do lodówki na 2-3 doby. U mnie było na 3 doby, bo się rozchorowałam i nie byłam w stanie nadzorować, więc dalej juz dzieci same szalały.
Wstawiamy do piekarnika na 8 minut w temperaturze 180stopni :)
Po wystygnięciu możemy udekorować pierniki dowolną techniką :)
Hejo :)
OdpowiedzUsuńNo u nas tradycja pieniczenia siega 12 latek jak duska nawet 2 wiosen nie miala i rokrocznie pierniczymy:) przepis moim zdaniem super pierniczki smaczne, mieciutkie !
Ciesze sie ze mimo choroby dzieci stanely na wysokosci zadania :)
U nas troszkę krócej, ale dzięki Tobie zawsze coś fajnego pierniczymy :)
Usuńhaha tradycja pierniczenia, ale się z tej nazwy uśmiałam! Smacznego dziewczyny!
OdpowiedzUsuńNo nazwa zarąbista jest, to trzeba przyznać :)
UsuńU nas Dominik Pierniczy! :D
OdpowiedzUsuńHaha, dobrze :)
Usuń