Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 duże kefiry
nadzienie:
400 g twarogu
600 g truskawek
cukier waniliowy
cukier do smaku około 100 g
Ciasto wyrabiamy ze składników w misce lub garnku, jak nam wygodnie, odcinamy kawałek, rozwałkowujemy i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia
twaróg przekroić można na pół i pokruszyć do miski
Dodajemy cukier i cukier waniliowy
Truskawki kroimy na plasterki i wszystko mieszamy
Córcia pomagała mi wykrajać ciasto na równe kawałki
Do ciasta nakładamy farsz i zalepiamy pieroga, nastepnie w garnku nastawiamy wodę, lekko solimy
i na wrzątek wrzucamy stopniowo pierogi mieszając co jakiś czas.Jak zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy je około 5 minut do miękkości.
Następnie wyciągamy na talerz.
Nigdy takich nie robiłam, tym bardziej zaintrygowało mnie ciasto, nie wiem tylko po co jajka na pierwszym zdjęciu, bo w przepisie ich nie ma. Pierogi wyglądają apetycznie, mniam
OdpowiedzUsuńMarzenko, miały być najpierw pierogi z twarogiem na słodko, do których idą żółtka, ale udało mi się dostać truskawki, więc dodałam, a zdjęcia innego już nie zrobiłam :(
OdpowiedzUsuńSorki za wprowadzenie w błąd, nie ma w tym przepisie jajek.