Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 26 lipca 2015

Pierogi z truskawkami i twarogiem

Odkąd zrobiłam ciasto wg przepisu Marzenki z bloga http://zaciszekuchenne.blogspot.com nie robię już innego ciasta, bo to zawsze wychodzi, a inne to różnie bywało.


Składniki na ciasto:
1 kg mąki
2 duże kefiry

nadzienie:
400 g twarogu
600 g truskawek
cukier waniliowy
cukier do smaku około 100 g

Ciasto wyrabiamy ze składników w misce lub garnku, jak nam wygodnie, odcinamy kawałek, rozwałkowujemy i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia
twaróg przekroić można na pół i pokruszyć do miski
Dodajemy cukier i cukier waniliowy
Truskawki kroimy na plasterki i wszystko mieszamy

Córcia pomagała mi wykrajać ciasto na równe kawałki
Do ciasta nakładamy farsz i zalepiamy pieroga, nastepnie w garnku nastawiamy wodę, lekko solimy

 i na wrzątek wrzucamy stopniowo pierogi mieszając co jakiś czas.Jak zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy je  około 5 minut do miękkości.
Następnie wyciągamy na talerz.

2 komentarze:

  1. Nigdy takich nie robiłam, tym bardziej zaintrygowało mnie ciasto, nie wiem tylko po co jajka na pierwszym zdjęciu, bo w przepisie ich nie ma. Pierogi wyglądają apetycznie, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, miały być najpierw pierogi z twarogiem na słodko, do których idą żółtka, ale udało mi się dostać truskawki, więc dodałam, a zdjęcia innego już nie zrobiłam :(
    Sorki za wprowadzenie w błąd, nie ma w tym przepisie jajek.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam