Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 sierpnia 2014

Leczo po mojemu

Leczo to węgierska potrawa, której podstawowym składnikiem jest papryka, pomidory, cebula a także smalec i wędzona słonina.
Na Węgrzech traktowane jako dodatek do ziemniaków i mięska, a w Polsce żyje swoim życiem i jest gotowane jako danie główne.
Składniki na leczo dla 8 osób
500g mielonego mięsa indyczego
300g kiełbasy
1 cebula
4 papryki zielone
6 papryk czerwonych
4 pomidory
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
1/2 szklanki wody
przyprawy: 1 łyżeczka domowej kostki warzywnej :) przepis na domową kostkę tutaj
U mnie troszkę inna konsystencja, bo nie zblenderowałam warzyw, sól, pieprz ziołowy, przyprawa knorr do kurczaka po węgiersku,czosnek,imbir.
Paprykę kroimy na grubsze paski,a te paski na 3 części, pomidory kroimy na pół, wycinamy zieloną końcówkę, połówkę kroimy na paski i te paski na pół.
Cebulkę kroimy na grubszą kostkę,to samo robimy z kiełbasą.
Na spód garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy cebulkę, sypiemy czosnek, mieszamy, jak się zeszkli podlewamy 1/2 szklanki wody ,dodajemy 1 łyżeczkę domowej kostki warzywnej
Wrzucamy paprykę zieloną, mięsko porwane na kawałki, mieszamy, jak się troszkę poddusi dorzucamy paprykę czerwoną, pomidory , podduszamy pod przykryciem 10-15 minut.
Przyprawiamy przyprawą do kurczaka węgierską, imbirem, pieprzem i solą
Na koniec dla zagęszczenia wlewamy 2 całe jajka i energicznie mieszamy. Jajko ścinając się zagęszcza naszą potrawę.
Smacznego, można jeść samo, lub z dodatkiem chleba.



4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis ja leczo robie jeszcze z cukinia ale bez mięsa mielonego a zamiast jajek daje koncentrat pomidorowy :) co dom to pewnie inne leczo ciekawe jak robia je pozostałe czytelniczki bloga ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej taka wersja króluje, choć ostatnio robiłam leczo z cukinii głównie,bo dostałam taką dosyć okazało i szkoda mi było, że się zmarnuję, więc na pewno przepis się tutaj znajdzie na leczo z cukinii jak zrobię kolejny raz, żeby fotografie też były :) Wtedy robię z mięskiem z kurczaka. Zdecydowanie wolę mięsko niż kiełbasy czy boczek,a wiem,że wiele osób dodaje. Choć ja w tej wersji również kiełbaskę dodałam :D

      Usuń

  2. wspaniałe przepisy Maju, na pewno skorzystam ..... pozdrawiam :) - Karolina

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam