Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 lutego 2015

Deser z kaszą jaglaną, amarantusem i owocami

Jak zwykle od Marzenki wzięłam pomysł na taki deser.
Powoli się  przekonuję do kaszy jaglanej, ale szczerze mówiąc ani razu nie jadłam jej na słodko.
Postanowiłam wypróbować przepis z bloga http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/05/krem-jaglany-z-musem-truskawkowym.html
Chciałam zrobić zdrowy deser,więc sięgnęłam po ten przepis
Potrzebujemy:
6 łyżek kaszy jaglanej
3 łyżki amarantusa
2 szklanki wody
odrobina soli
2 łyżeczki miodu
3 łyżki jogurtu naturalnego
45 dkg truskawek
1 banan

Na gorącą wodę, lekko posoloną wrzucamy uprzednio wypłukaną jaglankę i amarantusa,mieszamy i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.Następnie dodajemy jogurt i powinniśmy rozdrobnić wszystko w malakserze, który odmówił współpracy, więc tylko wymieszałam łyżką.
Dodajemy miód, całość mieszamy
Dodajemy miód, mieszamy i przekładamy do szklanek na wysokości 2/3 szklanki.
Następnie truskawki miksujemy z bananem i wykładamy na wierzch szklanki
Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia.

8 komentarzy:

  1. Wygłada apetycznie a jak smakuje? nie wiem co się dzieje ale widzę, że moje poprzednie komentarze wcieło...:( a tyle się opisałam może ten przejdzie, pozdrawiam Babooshka

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje równie dobrze, Adrianna może potwierdzić.

    Nie widzę innych komentarzy, albo gdzieś wiszą i wejdą później, albo net je zjadł, dodaję na bieżąco, więc nie wiem, o co chodzi?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hej Majeczko !
    deser wygląda cudownie i pewnie bajecznie smakuje zrobię na pewno w weekend :) dzięki za super przepisik

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie to nie zaprosilas na takie pysznosci :( (merry81)

    OdpowiedzUsuń
  5. kosztowałam i deser jest super! polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja niedługo znów zrobię, bo tamten moment zniknął :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam