Łączna liczba wyświetleń

piątek, 1 sierpnia 2014

Chłodnik pomidorowy

¡Hola!
¿Cómo estás?
Witam Was po hiszpańsku i pytam, jak się czujecie?
W końcu postanowiłam wypróbować przepis na chłodnik pomidorowy czyli hiszpańskie Gazpacho, korzystałam z przepisu Marzenki, która prowadzi bloga kulinarnego o tutaj

Składniki :
4 dojrzałe pomidory
2 papryki, ja wzięłam żółtą i zieloną
1 ogórek zielony, ja dostałam małe to dałam 2
1 cebula
1-2 ząbki czosnku ( nie miałam w ząbkach, więc dałam zmielony)
0,5l soku warzywnego lub pomidorowego (ja dałam 300ml warzywnego i 200ml pomidorowego)
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu z białego wina, a że takiego nie miałam to dałam 4 łyżki wina ryżowego
tabasco
sól, pieprz
woda(ewentualnie)
1 kromka białego chleba ( ja dałam ciemny z żurawiną)
Opis wykonania:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki . Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć.
Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, wlać sok, oliwę,ocet.

Dodać chleb i zmiksować blenderem, doprawić do smaku tabasco, pieprzem i solą.

W zależności od konsystencji dodać wody, ja nie dodawałam, bo wyszło dosyć gęste,ale nie za gęste.
Podawać schłodzone, a jak nie mamy czasu na schłodzenie to można dorzucić kilka kostek lodu.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Rewelacja mam litr soku pomidorowego i cała reszte w domu wiec robie na niedziele i zabieram ze soba na plaze bo u nas zapowiadają 32 C upały :)
    A teraz moze w ramach kampani zjedz jablko na złość putinowi jakis przepis z tym owocem ? Ja jutro robie szarlotke :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu jak wiesz rzadko kiedy ciasta robię, więc nie wiem.
    Zawsze można do owsianki jabłko wrzucić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja myslalam o twoim przepisie na jabuszka z ryżem :) a pieklas kiedys kurczaka z jabłkiem i majrankiem ? Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To to każdy zna,ale coś pomyślę, piekłam z majerankiem i piwem, ale z jabłkiem nie . Poproszę o przepis :P

      Usuń
  4. Świetne są naleśniki ze świeżo usmażonymi jabłkami, ja ucieram jabłka na wiórki, wrzucam na suchą patelnię, pod koniec troszkę dosłodzę, jeśli potrzeba, jabłka prażę bez żadnej wody, naleśniki smaruję jeszcze ciepłym takim dżemikiem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O też fajny pomysł, albo np racuszki na pełnoziarnistej mące lub z serkami, muszę zobaczyć, czy wyjdą jak wyjdą to dam przepis.

      Usuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam