Ostatnio w Biedronce był tydzień Włoski, który u nas jeszcze trwa do wyczerpania zapasów, więc kupiłam troszkę "innych" makaronów.
Między innymi wpadł w moje ręce makaron Cannelloni , a że chodzi za mną od pewnego czasu szpinak, to pomysł na obiad sam się zrodził w mojej głowie podczas codziennych zakupów.
Niestety szpinak w liściach, który uwielbiam podrożał, a poza tym nigdy nie próbowałam szpinaku mrożonego, więc tym razem wybór padł na szpinak mrożony.
Składniki:
makaron cannelloni
szpinak mrożony
mielony indyk( tutaj gotowa mielonka,więc pewnie mięska z indyka z 30%)
2 cebulki czerwone
1 ząbek czosnku
1 papryka
1 serek topiony( może być feta, jak ktoś woli, bo podobno jest zdrowszy, aczkolwiek nie wiem, jak to się ma do zabielenia )
1 łyżka oleju
1 litr bulionu ( ja zrobiłam z kostki rosołowej, bo czasu nie miałam, ale jak ktos ma czas to może zrobić prawdziwy bulion,przepis podawałam Tutaj
przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy,
Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak i wszystko smażymy mieszając, aż szpinak odmarznie, około 10 minut.
Odstawiamy szpinak na bok, aby wystygł, następnie do miski wkładamy mięsko mielone, przyprawiamy solą, pieprzem,oregano i farszem napychamy kluseczki i układamy w naczyniu żaroodpornym
Zalewamy kluski tym sosem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Fajny pomysl na farsz :) musze wyprobowac choc miesko zastapie gotowanym jajkiem albo serem feta - jest swietny do farszu do zabielania sosow nie wiem :) nie robilam w ten sposob ale korzystalam z twojego pomysly na serek topiony jako skladnik sosu - pycha !
OdpowiedzUsuńZrobisz jak lubisz, tylko jak dodajesz fety, to nie sól za dużo , bo feta sama w sobie słona.
UsuńChce cos bez mieska sprobowac choc nie wiem czy farsz bedzie mocno zbity nie mniej sprobuje i dam znac a jak ci smakowal mrozony szpinak ?
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad, szpinak, makaron i warzywa to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń