Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 stycznia 2015

Galareta z kurczaka

Muszę Wam powiedzieć, że mistrzem tzw. "zimnych nóżek" jest mój brat i nawet nie próbuję mu dorównać, ale od czasu do czasu lubię zjeść wersję light.

Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka lub 2-3 podudzia
3 mniejsze marchewki, albo 2 większe
2 jajka
50g żelatyny
3/4 puszki groszku zielonego
1 kostka bulionowa
2-3l wody
Ćwiartkę kurczaka zalewamy wodą, obieramy i kroimy marchewkę.
Jak zaczyna się gotować ściągamy łyżką "szumy" i dodajemy kostkę bulionową lub swoją domową i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
Na dno pucharków lub pojemniczków układamy ugotowane marchewki, następnie podzielone na cząstki mięsko kurczaka.

Następnie układamy pokrojone jajka

Na koniec układamy zielony groszek.
W międzyczasie do pozostałego bulionu dosypujemy 50g żelatyny i energicznie mieszamy.

Zalewamy bulionem z żelatyną wszystko i po ostudzeniu wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Podajemy z octem, albo bez, można z pieczywem lub samą galaretę zjeść.




10 komentarzy:

  1. Lubię,zwłaszcza drobiowa:)Ja skrapiam cytryną.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię galaretkę, zwłaazcza drobiową. Nawet mam ją w planach zrobić. W tym tyg naturalnie. Osobiście dodaję jeszczę kukurydzę ale myślę, że dodatki to rzecz gustu. Pozdrawiam Cię Maju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kukurydzą też może być, dla mnie im gęstsza tym lepiej, natomiast mój mąż np samą "wodę"może jeść.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. OO, nie próbowałam, ale może kiedyś spróbuję :)

      Usuń
  4. Uwielbiam taka galaretke dzieki za pomysla zrobie koniecznie super sprawa i alternatywa fit dla kanapek !! A to udo z kurczaka to moge bez skory ugotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez skóry ugotować, a nawet jest to wskazanie :)

      Usuń
  5. Właśnie zabieram się za robienie galaretki

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam