Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka miodu
3 morele suszone
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 laski wanilli( nie miałam i nie dałam)
Do mleka dodajemy cynamon i laskę wanili i doprowadzamy do wrzenia mleko
W tym czasie morele kroimy na paski.
Wsypujemy płatki, wiórki i mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy co rusz mieszając ok 20minut, aż się większość płynu wchłonie. Mnie to zajęło 8 minut.
Dodajemy pokrojone morele i miód, mieszamy, ja płatki dodałam na końcu.
Przed podaniem wyjmujemy wanilię.
Ja co prawda robię z płatków błyskawiczych i już po 8 minutach miałam gęstą, a nie bardzo lubię taką gęstą, ale smak super i syci na kilka godzin.
Wygląda pysznie Majeczko :). Od dzieciństwa niestety mam uraz to tego typu dań, więc dziś może, tylko popatrzę.
OdpowiedzUsuńMajeczko, może jakieś inne przepisy Pani Ewy przypadną Ci do gustu, bo czasem zamierzam coś wypróbować i się tym z Wami podzielić.
UsuńA ja uwielbiam owsianke :) dzis skorzystalam z pomyslu i dodalam cynamonu ale zamiast suszonych morelek byl mus jablkowo- sliwkowy domowej produkcji - pycha :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię ze świezymi owocami
OdpowiedzUsuń