( przynajmniej mnie).
Dziś proponuję zupę kalafiorową z kulkami mięsnymi
Składniki:
Kalafior różyczki
Mięsko mielone
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
kawałek selera
1 pietruszka
śmietana 10 % 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, liść lubczyku, imbir, majeranek
Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub plasterki, jak komu wygodnie.
Wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę przypraw, zalewamy wodą i po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10 minut, z mięska mielonego formujemy kulki i wrzucamy na gotującą zupkę, dodajemy kalafiora mrożonego, gotujemy jeszcze 10 minut.
Próbujemy i przyprawiamy do smaku.
Na koniec zaprawiamy 2 łyżkami śmietany.
Zamieniłam ziemniaki na rzepę. Po ugotowaniu smakuje, wyglda i ma konsystencję podobną do ziemniaka :) ale tylko w zupie
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, muszę spróbować, bo wiadomo, że ograniczam ziemniaki.
UsuńDzięki :)
Super zupka na pewno pyszna choc ja nie lubie smietany w zupie ale zrobie ja chetnie bez :)
OdpowiedzUsuńMożesz zabielić jogurtem,ale to prosto na talerzu, bo jogurt tak nie zabieli zupki w garnku,albo ja tego nie umiem robić.
UsuńZ moja nietolerancja laktozy tak naprawde wolne bez nabialu i staram sie go ograniczac do minimum nie mniej zupke zrobie na pewno :)
OdpowiedzUsuńJa najgorzej reaguje na mleko, śmietana, czy jogurty, kefiry mnie nie ruszają, ale w razie czegoś zawsze jest lactocontrol :)
UsuńMimo wszystko wole zdecydowanie zupy bez mlecznego dodatku jakos od malego tak mam i to nawet nie przez nietolerancje choc lactocontrol to cudowny lek :) nawet cera mi sie poprawila !
UsuńUwielbiam zupkę kalafiorową 😉. Na koniec gotowania wrzucam posiekany koperek i zabielam śmietaną. Pozdrawiam Maju.
OdpowiedzUsuńJa czasem też koperek daję :)
Usuń