Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 21 czerwca 2015

Kotlety mielone

W dzieciństwie czekałam na nie z utęsknieniem, a kiedy Mama je robiła leciałam i skubałam jeszcze surowe mięsko, smak mi odpowiadał, a Mama pozwalała mi podkradać jeszcze surowe kotleciki.
Kiedy sama zostałam Mamą próbowałam je zrobić i wg przepisów podawanych przez koleżanki dodawałam bułkę tartą, w efekcie czego kotlety były twarde i nie miały takiego smaku.
Potem doszłam do tego, że jednak ma iść zwykła bułka namoczona w wodzie i przemielona w maszynce.
Ale oświeciła mnie dopiero moja Siostra, która kilka lat temu zdradziła mi sekret, że trzeba dodać pieprz ziołowy i wróciły smaki dzieciństwa.
Teraz moje dzieciaki się zajadają tymi kotletami.
Wiem,że Mama dawała 1kg mięsa, nie wiem, czy łopatki, czy szynki, ja za to uwielbiam gotowe mielone mięso z indykiem z Biedro.
Składniki:
2 opakowania mielonego z indykiem
2 jajka
2 bułki
2 cebule
1 łyżka pieprzu ziołowego
Mąka do obtoczenia
Olej do usmażenia
bułkę namaczamy w garnku w wodzie, obciążamy kubkiem z wodą
Bułkę odciskamy i mielimy w maszynce razem z cebulką

Do miski z bułkami i przemieloną cebulką dodajemy mięso, 1 łyżkę pieprzu ziołowego, 2 jajka
Wszystko porządnie mieszamy, aby się równomiernie połączyło
W pozostałej po bułkach wodzie za każdym razem moczymy ręce, aby nam się nie lepiły do mięsa
Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i delikatnie kładziemy na patelnię na rozgrzany tłuszcz

Jak się zrumieni z jednej strony przekręcamy na drugą
Jak są gotowe ściągamy je z patelni, można je odsączyć na ręczniku papierowym


2 komentarze:

  1. Robię podobnie Maju, czasem dodaję drobno pokrojone pieczarki niekiedy dodaję starty ser żółty lub czerwoną paprykę. Generalnie, choć robię kotleciki rzadko, moja rodzinka za nimi przepada . Pozdrawiam Cię Maju 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już nic nie dodaję do kotlecików wg mojej Mamy, za to z pulpetami kombinuje i też pieczarki dodaje.
    Pozdrawiam Majeczko

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam