Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 czerwca 2015

Domowa pasta rosołowa- bulionetka warzywna

Każda z nas używa swoich ulubionych przypraw, z reguły sól, pieprz, a dalej to już różnie.
Z braku czasu i żeby było wygodniej kupujemy kostki rosołowe-bulionowe, ziarenka smaku, vegetę, magi i inne.
W skład większości z nich wchodzi cukier, olej utwardzony i inne " wyjątkowe" składniki.
Dlatego, kiedy trafiłam na przepis na domową kostkę warzywną, postanowiłam ją zrobić i  jeżeli tylko mam chwilkę zrobię i mam na dłuższy czas.
Co prawda konsystencją bardziej przypomina pastę,ale wystarczy 1-2 łyżeczki i mamy doprawioną potrawę.
Przepis wzięłam z tego bloga http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html

Składniki:
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
100 g korzenia pietruszki
2 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju  rzepakowego lub oliwy z oliwek
70 g wody lub białego wina

3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu

50g świeżego lubczyku( ja nie miałam,więc dałam opakowanie suszonego)
pęczek natki pietruszki
1/3 pęczka koperku
kilka gałązek rozmarynu

Warzywa myjemy, pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, wydrążamy pestki.
Natkę pietruszki i koperek kroimy drobniutko, pora kroimy w cienkie plasterki
Marchew, pietruszkę, selera ucieramy na tarce, lub drobno kroimy
Dodajemy sól
Do młynka wsypujemy ziarenka i mielimy
Dodajemy pomidory i pozostałe składniki
Wszystkie składniki umieść w garnku o grubszym dnie, choć ja w zwykłym robię.
Zagotuj całość pod przykryciem, następnie odkryj, zmniejsz ogień i co chwila mieszając(żeby się nie przypaliło) podgrzewaj 40-50minut.
Na koniec wszystkie składniki zmiksuj malakserem, 

przełóż pastę do słoika i jak ostygnie przechowuj w lodówce.
Mnie wyszło 3 takie mniejsze słoiki, albo 1 duży wychodzi.
Można przełożyć do całkiem małych i pasteryzować, ale nie próbowałam jeszcze, zawsze trzymam w lodówce.


2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować jak będę miała chwilę. ile czasu może to mniej więcej stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Klaudia, z tego co pisze dziewczyna od której wzięłam przepis do kilku miesięcy może stać.
    Ja co dzień gotuję coś nowego, albo co drugi dzień, więc u mnie stoi nieco ponad miesiąc.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam