Co prawda ona wykorzystała miękkie owoce( maliny, jagody) ale ja w niedzielę takich nie dostałam, więc zmodyfikowałam przepis.
Składniki:
1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( ja ugotowałam 200g)
200ml mleka (ja daję bez laktozy)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
świeże lub mrożone owoce( ja miałam 2 banany i 2 nektarynki)
Otręby, opcjonalnie jak ktoś nie lubi otrębów płatki corn flakes bezglutenowe
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą i gotujemy przez 15 minut wg przepisu, nie solimy( choć ja posoliłam szczyptę.
Następnie do kaszy dolewamy mleko i na małym ogniu gotujemy 3 minuty, studzimy
Dodajemy cukier waniliowy i miód i blendujemy, czekamy, aż wystygnie
następnie do pucharków lub szklanek nakładamy otręby, owoce, budyń, otręby, owoce i budyń, ja nie mogłam się doczekać, więc troszkę za ciepły budyń dałam, więc się lekko rozpłynął.
Wersja z otrębami
Wersja z corn flakesami
Oo latwy przepis, na weekend zrobie. Tylko dam mleko orzechowe i laske wanilii zamiast cukru. mam jablka w ogrodzie i mus jablkowy. bedzie pyszne
OdpowiedzUsuńmakosza
Daj znać, jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń