Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 sierpnia 2015

Budyń z kaszy jaglanej z owocami

Zainspirowała mnie Aga z forum jestemfit, za jej zgodą publikuję tutaj przepis na zdrowy deser.
Co prawda ona wykorzystała miękkie owoce( maliny, jagody) ale ja w niedzielę takich nie dostałam, więc zmodyfikowałam przepis.
Składniki:
1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( ja ugotowałam 200g)
200ml mleka (ja daję bez laktozy)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
świeże lub mrożone owoce( ja miałam 2 banany i 2 nektarynki)
Otręby, opcjonalnie jak ktoś nie lubi otrębów płatki corn flakes bezglutenowe
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą i gotujemy przez 15 minut wg przepisu, nie solimy( choć ja posoliłam szczyptę.

Następnie do kaszy dolewamy mleko i na małym ogniu gotujemy 3 minuty, studzimy

Dodajemy cukier waniliowy i miód i blendujemy, czekamy, aż wystygnie
 następnie do pucharków lub szklanek nakładamy otręby, owoce, budyń, otręby, owoce i budyń, ja nie mogłam się doczekać, więc troszkę za ciepły budyń dałam, więc się lekko rozpłynął.

Wersja z otrębami


 Wersja z corn flakesami


3 komentarze:

  1. Oo latwy przepis, na weekend zrobie. Tylko dam mleko orzechowe i laske wanilii zamiast cukru. mam jablka w ogrodzie i mus jablkowy. bedzie pyszne

    makosza

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis - muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam