Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 sierpnia 2015

Chłodnik buraczkowy

Wiem, że podobno niektórzy robią chłodnik z botwinki, ale ja wolę botwinkową zupę jako taką.
Więc postanowiłam zrobić chłodnik z buraczkami.
Składniki:
2 buraki
maślanka naturalna
pęczek szcypiorku
pęczek koperku
1 ogórek
2 jajka ugotowane na twardo
1 kostka bulionowa
woda
sól, pieprz, czosnek, jak ktoś lubi to sok z cytryny lub ulubione przyprawy

Zaczynamy od tego, że obieramy buraki, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 kostki bulionowej ok 20-30 min aż buraki będą miękkie.
Następnie buraki wyciągamy, aby wystygły i czekamy,aż wystygnie bulion
Do bulionu dodajemy posiekany szczypior i koperek
Myjemy ogórka i ścieramy na tarce, jak buraki wystygną również je ścieramy na tarce


Do garnka wrzucamy buraki, ogórki, przyprawiamy do smaku
Dodajemy maślankę prawie całą, ścieramy jajka na tarce i dodajemy do chłodnika


Najlepiej odstawić na co najmniej godzinę do lodówki 

2 komentarze:

  1. Też gotuję chłodnik z burakami, ale od razu po obraniu je trę na tartce i gotuję, a potem odstawiam do wystygnięcia, koper dobrze jest dać w koszyczku, a potem wyjąć daje intensywniejszy zapach, ostatnio robiłam z samych ogórków i jogurtu naturalnego, jaja w ćwiartki i młode ziemniaczki z koperkiem. Twojej wersji nie znam, ale po składnikach sądząc, pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy bym dała radę utrzeć na tarce buraki surowe, ale muszę spróbować, zaoszczędziło by mi to troszkę czasu.
      Ja robię ogórkowy chłodnik dla pozostałych domowników, taki jak tutaj
      http://lata-trzydziestelata-czterdzieste.blogspot.com/2014/07/dla-ochody-chodnik.html

      Już do chłodnika mi nic nie trzeba, a takie ziemniaczki oddzielnie gotowane jadłam kiedyś u koleżanki do barszczu ukraińskiego, ale nie mówię, że nie spróbuję, bo lubię nowe smaki, więc pewnie kiedyś wypróbuję Twój przepis.
      Dziękuję.

      Usuń

Miło mi, jak podzielisz się ze mną swoim zdaniem.Pozdrawiam