Dopiero przy dziewczynach doszłam do tego, że po pewnym czasie można dziecku zmieniać smaki, dodać to, co my jemy: kalafior, brokuł, fasolkę.
Moja córcia sama wybrała, kiedy zobaczyła dynię dotąd się do niej wyciągała i piszczała, aż matka troszkę kupiła.
Tak wyglądała wtedy moja smerfetka, jakość zdjęcia średnia, bo nie miało się wtedy cyfrówki.
Po powrocie do domu postanowiłam ją ugotować razem z innymi warzywkami i mięsem z kurczaka.
Ale dość historii i wspomnień, oto mój pierwszy przepis na zupę krem z dyni
Składniki:
Wtedy to była pierś z kurczaka,a teraz 1 ćwiartka kurczaka
3 marchewki
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 kawałek selera
kawałek dyni
sól, pieprz, szczypta cukru
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, ćwiartkę kurczaka zalewamy wodą ok 2l i gotujemy.
Jak zaczyna wrzeć ściągamy łyżką tzw.szumy i dodajemy warzywka, sól, pieprz i szczyptę cukru, gotujemy,aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku.
Odstawiamy z ognia i miksujemy.
Zarówno ja jak i dzieci od czasu do czasu lubimy taką zupę krem łagodną.
Aczkolwiek wiem, że można ją zrobić na 100 różnych sposobów, ale o tym może kiedy indziej.
Też robię zupę krem z dyni, ale w wersji na ostro, najpierw gotuję bulion, a potem na patelni smażę dynię z czosnkiem, dodaje też cukinię i paprykę czerwoną do gara, a z przypraw imbir, paprykę słodką mieloną, pieprz ziołowy i czarny, chili, sól, cukru nie daje, potem to miksuje i na talerzu posypuje prażonymi pestkami dyni, i grzaneczkami, pycha.
OdpowiedzUsuńTwoja chyba jest taka delikatna, przynajmniej na taką wygląda, ale chętnie bym spróbowała, lubię eksperymenty kulinarne, pozdrawiam Babooshka
Tak Marzenko, moja jest delikatna, ale chętnie spróbuję Twojej na ostro.
UsuńDzięki za przepis, niedługo pewnie wykorzystam.
Jejku jaka malutka Darcia :) pamietam jak byla taka kryszynka !
OdpowiedzUsuńJa tez dyniowa robie bardziej na ostro - orentalnie ! Dodaje tez curry i odrobine cynamonu a dla przelamania smaku smazona cenulke troche pora !
Wyczytalam tez ze gruszka fajnie pasuje wiec musze sprobowac ;)